..
Inez van der Spek | Boekredacteur NL + E
en schrijver over hedendaagse kunst en levensvragen

KrachtexplosieYvonne Kracht . Spiraal


Steeds verwar ik de naam van de kunstenares met die van het werk. Wat een voorrecht om Kracht te heten – of soms een last misschien: het klinkt ook als een opdracht. Maar dit krachtige werk heet Spiraal (ruimte om me heen). Het medium is inkt op papier en het is ongeveer twee bij twee meter groot. Het behoort tot de collectie van Museum Gouda en is daar momenteel te zien op een tentoonstelling met werk van dertig kunstenaressen (t/m 27 januari 2019).

Natte inkt
Yvonne Kracht schilderde Spiraal al in 1982 en, zegt het tentoonstellingsboekje, ‘na 36 jaar heeft het werk niets aan zeggingskracht ingeboet.’ En zo is het. De inkt lijkt nog nat. Het werk is als een uitbarsting van kosmische energie. Een ware krachtexplosie die de toeschouwer raakt in het hart.
 
Hoeveel ruimte
Maar hoe raakt het precies? Als we eens inzoomen op het lege midden. Laten we aannemen dat dit middelpunt het 'ik' is, van de kunstenares misschien, of van de kijker. Om dit zelf jaagt de spiraal, de ‘ruimte om me heen’. En dan twijfel ik ineens: is de spiraal middelpuntvliedend of -zoekend? Anders gezegd, is het ik een krachtbron, schept het ruimte of dreigt het juist te worden opgezogen door de ‘ruimte om me heen’? Is het ik weerloos tegenover de kracht van zijn omgeving? Hoe vernietigend is de spiraal? Snakt de kunstenares - of de toeschouwer -  juist naar méér ruimte?
 
Onze eigen angsten
Het beeld hoeft niet alleen kosmische of spirituele betekenis te hebben. Ruimte kan ook veel concreter zijn: het gezin, relaties, de buurt, sociale media, het werk, de samenleving. Kijk naar dit grote en grootse werk van Yvonne Kracht en ervaar de onmetelijke ruimte. Vind er je eigen angsten en verlangens in terug. Als hoe beklemmend of vrijmakend ervaar jij de ruimte waarin je leeft? En hoeveel ruimte schep jij?


© Inez van der Spek 2019

realisatie: Bacon